Froome zvíťazil v 9. etape Vuelta Espaňa

28.08.2017 Celý región

Benitatxell 27. augusta (TASR) - Britský cyklista Christopher Froome z tímu Sky sa stal víťazom 9. etapy pretekov Vuelta Espaňa. V nedeľňajšom 176,3 km meranom úseku z Orihuela do Benitatxell sa presadil Brit v záverečnom stúpaní na Alto de Puig Llorenca. Triumfom si zároveň poistil červený dres pre lídra celkového poradia, resp. zvýšil náskok pred súpermi.

Od úvodu sa viacerí cyklisti pokúšali o úspešný únik, až sa napokon podarilo oddeliť desaťčlennej skupinke. Pelotón si však strážil situáciu, vo vysokom tempe dokázal znižovať postupne manko. K výraznejším zmenám prišlo v prvom stúpaní na Alto de Puig Llorenca, kde sa na čele osamostatnila dvojica Tobias Ludvigsson (FDJ) a Marc Soler (Movistar).

Tá si držala nádej na etapový triumf až takmer do samotného záveru, pelotón ich však dostihol necelých šesť kilometrov pred cieľovou páskou. V boji o víťazstvo sa vytvorili drobné skupinky, ktoré sa neúspešne pokúšali roztrhnúť pole cyklistov. Napokon sa rozhodovalo až na záverečnom kilometri, kde si ideálnu pozíciu vytvoril Froome. Toho dokázal stíhať ešte Johan Esteban Chaves z ORICA-Scott, ale ani on nestačil na silný záver britského cyklistu.

"Do posledných stoviek metrov som odovzdal všetko. Bol som si istý, že ma nestihnú dobehnúť. Som veľmi šťastný. Tím odviedol pri záverečnom stúpaní skvelú robotu," vyjadril sa po víťazstve Froome, ktorý na Chavesa získal ďalších 8 sekúnd a vedie pred ním o 36 sekúnd.

Výsledky 9. etapy (Orihuela - Benitatxell, 176,3 km):

1. Christopher Froome (V.Brit./Sky) 4:07:13 h, 2. Johan Esteban Chaves (Kol./ORICA-Scott) +4 s, 3. Michael Woods (Kan./Cannondale-Drapac) +5, 4. Wilco Kelderman (Hol./Sunweb), 5. Iľnur Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) obaja +8, 6. Alberto Contador (Šp./Trek-Segafredo), 7. David de la Cruz (Šp./Quick-Step Floors), 8. Sam Oomen (Hol./Sunweb) všetci +12, 9. Nicolas Roche (Írs./BMC), 10. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain Merida) obaja +14

priebežné poradie po 9. etape:

1. Froome 36:33:16 h, 2. Chaves +36 s, 3. Roche +1:05, 4. Nibali +1:17, 5. Tejay van Garderen (USA/BMC) +1:27, 6. de la Cruz +1:30, 7. Fabio Aru (Tal./Astana) +1:33, 8. Woods +1:52, 9. Adam Yates (V.Brit./ORICA-Scott) +1:55, 10. Zakarin +2:15
 

Vyberte región